Despre orașul Zimnicea

Câteva date istorice despre orașul Zimnicea

 

Orasul zimnicea pe harta romaniei, cel mai sudic oras din romania

 

ZIMNICEA … de unde îții sună numele acestui oraș ?!  Sper că de la clasele de geografie … poate îți aduci aminte că Zimnicea este cel mai sudic oraș din România.

Zimnicea este un oraș din judetul Teleorman, situat în partea de sud a Câmpiei Boian,  la 42 km sud de reședința județului Teleorman, Alexandria, la graniță cu Bulgaria și cu ieșire la Dunăre, fiind situati pe malul stâng al Dunării.

1385

Știai că numele orașului Zimnicea este menționat pentru prima dată în anul 1385 în jurnalele de călătorie ale unor pelerini creștini ?

Peter Sparanou și Ulrich Tennstadt menționează numele orasului Zimnicea trecând Dunărea de la Svistov la „Dezimnikos” la întoarcerea lor de la Ierusalim în 1385.

Locul este menționat și în cronicile bizantine sub numele de “Demnitzikos“, “Dzimnikes” sau “Deziminkos” care apare în cronici chiar mai vechi, din secolul XII. Zimnicea a înflorit ca oraș-târg fiind port la Dunăre și  aflat de-a lungul rutelor comerciale care legau Balcanii de Europa Centrală.

Legenda spune că s-ar fi numit „Zimnidava” încă de pe vremea dacilor, deși lingviștii spun că „Zimnik” este numele zeului slav al iernii, slavii trecând pe la Zimnicea Dunărea înghețată spre Imperiul Bizantin. În orice caz, împreună cu Roșiori de Vede, Zimnicea este cea mai mai veche asezare din Sudul Romaniei.

1457

În acest an Vlad Țepes a luptat cu Imperiul Otoman de-a lungul Dunării, trecand și pe la Zimnicea.

1595

În 1595 Mihai Viteazul a luptat cu Imperiul Otoman pentru a câștiga independența statului sau de-a lungul Dunării și pe la Zimnicea.

1791

În anul 1791 Zimnicea apărea pe hartă cu 116 case.

1835

 

Aproape 50 de ani mai târziu Zimnicea avea 531 de gospodării, fiind al doisprezecelea oraș-târg ca mărime din Țara Românească.

Menționat și ca punct vamal și de schimburi comerciale.

În același an Zimnicea număra 2650 locuitori, iar la sfârșitul secolului XIX-lea 4500.

La 1 iulie 1834 a luat naștere orașul liber Alexandria, iar o parte dintre locuitorii orașului Zimnicea au plecat atunci în această localitate nou înființată.

1837

Pentru o scurtă durată de timp, între anii 1837 și 1838, Zimnicea a fost reședința județului Teleorman.

Însă datorită neînțelegerilor dintre boieri și negustori, a fost înlocuită cu Turnu Măgurele.

1860

Din 1860 Zimnicea a devenit punct de vamă. În timpul zboiului de independență (1877 – 1878), a fost sediul de campanie al trupelor rusești și românești care treceau în Bulgaria pe la Svistov pentru a lupta împotriva Imperiului Otoman.

Și tot în timpul războiului de independență Zimnicea a fost din nou reședință de județ pe o perioadă de 3 luni.

Pe durata acestui război, marele cneaz Alexei Alexandrovici, unul din fiii țarului Alexandru al II-lea, a fost promovat în funcția de comandant al escadrei ruse de pe Dunăre.

La 9 ianuarie 1878, el a fost decorat cu Ordinul Sfântul Gheorghe – gradul patru, pentru conducerea sa “neobosită și eficientă a forțelor navale și a echipamentelor de la 14 iunie 1877 în construcția și întreținerea podurilor și a pontoanelor la Zimnicea, Pietroșani sș Nikopol și succesul acestor măsuri în distrugerea forțelor inamice”.

1901

În anul 1901 a fost inaugurată gara orașului Zimnicea.

1914

În primul război mondial, trupele Imperiului German au trecut Dunărea pe la Zimnicea, contribuind la distrugerea frontului românesc din Muntenia.

1930

În anul 1930 sunt inregistrați 10.879 locuitori in orașul Zimnicea.

1977

Cutremurul din 1977 nu a avut efecte devastatoare asupra orașului Zimnicea .

Paradoxal însă, mare parte din distrugeri au avut loc după cutremur, prin demolări (fără ordin direct de la Ceaușescu), autoritățile comuniste locale dorind să creeze aici un oraș nou din temelii, după planurile și stilul urbanistic comunist.

O bună parte din banii pentru reconstrucție au fost donați de Germania și Austria. 10 ani mai târziu, noua infrastructură se deteriorase puternic datorită lucrărilor de proastă calitate. Multe clădiri începute, acum  mai mult de 20 de ani, au rămas până în ziua de azi neterminate, astfel că zone întregi din Zimnicea sunt încă nelocuite.

Datele nu sunt corecte ? Ajută-ne să fim cat mai corecți și compleți în datele aportate. Dacă știi istorie și vrei să aporți câteva rânduri fie la ceea ce este deja scris fie la o dată nouă … lasă-ne un mesaj aici  și vom completa sau corecta acest post cu ajutorul tău !